4K Beeldkwaliteit

4K is inmiddels al aardig op weg de nieuwe videostandaard te worden. Niet vreemd natuurlijk, want met een hoge resolutie van 3840 x 2160 pixels (4x zoveel als Full HD) resulteert dit in veel scherpere en gedetailleerdere beelden dan FullHD of SD.

Een nieuwe interessante ontwikkeling daarbij is High Dynamic Range, kortweg HDR genoemd. HDR zorgt niet, zoals bij 4K, voor méér pixels maar voor sterk verbeterde helderheden, hogere contrasten en véél méér natuurlijke kleuren. Veel TV fabrikanten zijn al druk bezig om deze techniek te verwerken in hun nieuwe toestellen.


Hoe werkt HDR?
Op gebied van helderheid, contrast en kleur maakten videocamera’s en TV’s nog steeds gebruik van een videostandaard die destijds werd ontwikkeld voor o.a. beeldbuis televisies. Deze standaard is bekend als de Rec.709 norm. Probleem met de snel voortschrijdende techniek is dat de nieuwste generatie 4K UHD TV’s een véél betere beeldkwaliteit kunnen laten zien dan tot nu toe met de Rec.709 norm mogelijk is. Voor moderne TV’s is deze norm dus achterhaalt en niet meer toereikend. Dus wordt het tijd voor een nieuwe norm. Een van die normen is de ITU BT.2020.

De BT2020 is een HDR standaard ontwikkelt door de International Telecommunications Union (ITU) voor de laatste en komende generatie televisies en beeldschermen. Met deze nieuwe standaard kunnen kleuren worden weergegeven die voorgaande normen, zoals de eerder genoemde Rec.709, niet konden worden weergegeven.

colorspace

High Dynamic Range is een techniek die in combinatie met 4K een, tot nu toe, ongeëvenaarde beeldkwaliteit laat zien. HDR maakt gebruik van speciale krachtige processoren voor signaalverwerking waardoor de beelden er levensechter uitzien met veel meer en mooiere kleuren.

High Dynamic Range  zorgt o.a. voor:

  • Prachtige en natuurlijke kleurweergave tot z’n 1 miljard kleuren (10bits i.p.v. 8bits)!
  • Veel hogere helderheden (gemiddeld >1000 cd/m2) en wordt daarbij niet vaal of flets. (oude videonorm <450 cd/m2)
  • Een veel betere weergave van hogere helderheden en donkere schaduwen naast elkaar.
  • Perfect weergave van donkere als lichte kleuren naast elkaar.
  • Zwart is dan ook écht zwart en wit is écht wit.

Een mooie demonstratie van wat 4K HDR inhoud.


Wat heb je er in aan in de praktijk?

BEDRIJVEN
HDR-video heeft dus een hoger contrast en meer kleuren dan standaard digitale video. Bedrijven die hoogwaardige producten willen tonen aan het publiek kunnen profiteren van 4K video i.c.m. HDR techniek. Denk bijvoorbeeld aan de automotive indrustrie. HDR is in staat om de showroomglans van een auto veel beter over te brengen. Ook producenten van hoogwaardige componenten met veel reflecterende oppervlakten, zoals metaal en glas,  en ook lastechniek kunnen er van profiteren. HDR zorgt er voor dat zowel de donkerste schaduwen als het felste licht perfect naast elkaar kunnen worden weergeven. Maar ook bedrijfsvideo’s opgenomen in HDR en weergegeven op een HDR-toestel zorgen voor een optimale beleving bij de kijker. De eerste indruk zal direct het onderscheid maken. Daarmee is HDR ideaal voor beurspresentaties, showrooms e.d. YouTube speelt hier ook op in met de mogelijkheid om HDR video’s weer te kunnen geven. Wanneer een HDR video op Youtube wordt afgespeeld, kunnen kijkers voor HDR kiezen als ze de HDR-badge zien naast de afspeelbediening of in het kwaliteitsmenu. HDR-video zal op standaard beeldscherm al vaak duidelijk betere kleuren en helderheden laten zien, maar bij weergave op een HDR gecertificeerd toestel komen ze helemaal tot leven en zorgen ze voor een heus WOW!-effect.

TROUWVIDEO
Bruidsparen die écht een top herinnering aan hun trouwdag willen over houden profiteren ook enorm van HDR. Met name bij je trouwdag krijg je te maken met sterk uiteenlopende contrasten en kleuren. Neem bijvoorbeeld je trouwjurk. Deze zal met name in de zon heel veel licht weerkaatsen. Traditionele video heeft dan veel moeite om zowel je trouwjurk als de omgeving perfect weer te geven met als gevolg dat veel details in je trouwjurk verloren gaan. HDR daarentegen is in staat om je trouwjurk perfect te laten uitkomen zonder daarbij de rest van het beeld te kort te doen. HDR techniek zorgt er voor dat zowel de donkere schaduwen als het felle licht van je trouwjurk of felle reflexies van de trouwauto perfect naast elkaar kunnen worden weergeven. Je trouwdag opgenomen in HDR en weergegeven op een 4K HDR-toestel zorgt voor een ongeëvenaarde herbeleving.


BELANGRIJK OM TE WETEN

Om optimaal te kunnen profiteren van HDR zijn 3 dingen noodzakelijk:

  1. De opnamen moeten in HDR zijn opgenomen met HDR geschikte videocamera’s
  2. De opnamen moet in HDR zijn gemasterd.
  3. Een HDR gecertificeerd toestel of Youtube kanaal.

Hadders Media investeert voortdurend in de nieuwste videotechnieken en beschikt sinds kort over de nieuwste generatie professionele 4K HDR videocamera’s om HDR-opnamen mogelijk te maken.

Bent u toe aan een nieuwe bedrijfsfilm, productvideo, e-learning video’s of ga je binnenkort trouwen?

Neem dan gerust contact met mij op. Graag maak ik tijd voor u vrij om naar uw wensen te luisteren en u te adviseren hoe 4K HDR voor uw bedrijf of trouwdag ingezet kan worden.

Nog een demo van Sony over HDR video:

 

 

 

Otto Hadders met videocamera

Meer weten?
Laat uw telefoonnummer achter, dan zal ik z.s.m. contact met u opnemen!

Invalid Email
Invalid Number

Enthousiast? Deel deze pagina dan met uw netwerk:

Klanten waarderen mij met gemiddeld een 9,4!

Contactgegevens

Druwerbrink 424
7812 TT Emmen

KvK nr. 04071436
BTW NL074574176B01

Videoproducties

Videoproducties